Till senaste kommentaren

Är på tillfälligt besök i Sverige, kan jag få tandvård?

Hej! Jag är på tillfälligt besök i Sverige och har fått besvär med en tand. Kan jag få hjälp hos er?

Kommentarer

 • Hej! Det är lite olika regler som gäller beroende på vilket land du kommer i från och för vilken situation du befinner dig i.

  EU, EES, Liechtenstein och Schweiz
  Om du kommer från ett EU-land, EES-land, Liechtenstein eller Schweiz och är på tillfälligt besök i Sverige har du rätt till akut tandvård på samma villkor som de som är försäkrade i Sverige. Förutsättningen är att du är med i socialförsäkringssystemet i det landet du kommer ifrån. Om du kommer från ett EU-land behöver du ha med dig ett europeiskt sjukförsäkringeskort, så kallat EU-kort, för att kunna få svenskt tandvårdsstöd.

  Norden
  Om du kommer från ett nordiskt land har du samma rättigheter till akut tandvård som svenskar.

  Övriga länder
  Utanför Europa har Sverige avtal med Australien och Québec i Kanada. Om du kommer från något av de länderna har du i vissa situationer rätt till tandvård på samma villkor som den som är försäkrad i Sverige. Om du kommer från ett land som inte har något avtal med Sverige, får du själv betala hela kostnaden för tandvård i Sverige.

  Asylsökande
  Barn och ungdomar under 18 år får tandvård på samma villkor som andra barn och ungdomar i Sverige, det vill säga utan att behöva betala för den. Du som är vuxen asylsökande har rätt till akut tandvård och sådan tandvård som bedöms att den inte kan vänta. Det är tandläkaren som avgör om de besvär du har är akuta eller inte kan vänta. Som vuxen betalar du 50 kr. För att få tandvård för 50 kronor per besök ska du som är vuxen kunna visa upp ett kort som Migrationsverket delar ut, ett så kallat LMA-kort.

  Papperslös
  Barn och ungdomar under 18 år, som är papperslösa flyktingar och har gömt sig, ska kunna få tandvård som andra barn och ungdomar i Sverige, det vill säga utan att betala för den. Du som är vuxen papperslös flykting har rätt till akut tandvård och sådan tandvård som bedöms att den inte kan vänta. Vuxna betalar då 50 kronor för varje besök. Det är tandläkaren som avgör om de besvär du har är akuta eller inte kan vänta.

  Mer information på 1177
  Mer information om rätt till tandvård för dig som kommer från annat land än Sverige finns på 1177 Vårdguiden: Tandvård i Sverige om man kommer från annat land.
  Folktandvården Stockholm

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Om ditt inlägg visas publikt är det anonymiserat.