Fräter läsk på tänderna?

Mina två tonåringar dricker läsk flera gånger i veckan, är det farligt för tänderna? Spelar det någon roll om det är lightläsk eller vanlig läsk?

Kommentarer

 • Hej!
  Läsk och andra sura drycker och födoämnen fräter på tänderna. Även lightläsk innehåller syra. Sura ämnen fräter på tänderna och leder till att tändernas skyddande yta, emaljen, löser upp sig. Förlorad emalj går inte att få tillbaka.

  Tecken på frätskador kan vara att emaljen blir matt och tandens form och färg ändras, till exempel blir gulare eller mörkare. Ilningar i tänderna kan också vara ett symtom. Tänderna kan även få en ljusblå, genomskinlig nyans som du framför allt kan se längst ner på de främre tänderna i överkäken.

  Det bästa som man kan göra för sina tänder är att stärka dem med fluortandkräm två gånger om dagen. Då klarar de syraangreppen bättre. Det är också viktigt att tänderna får vila mellan måltiderna och att man inte småäter. Om tänderna får vila minst två timmar mellan måltiderna har munnen möjlighet att reparera ytliga skador på tänderna.

  Det är alltså viktigt att dina barn inte dricker läsken under längre tid, låter tänderna vila från mat och dryck och att de stärker sina tänder.

  Mer information om frätskador

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.